Facebook.com

A Facebook a világ leghíresebb közösségi oldala. Bár elsőre rémisztőnek, sőt értelmetlennek tűnhet, nem véletlenül lett legendás: a világ minden tájáról több százmillió ember regisztrált tagja.

A 2004-ben indult oldal 2009-ben vált a legnagyobb ismertségi hálózattá az interneten. Sikerét nem csupán abban kereshetjük, hogy az emberek itt megtalálhatják régi ismerőseiket és új barátokra is szert tehetnek: a folyamatos kapcsolattartási lehetőségen túl a Facebook az önmegvalósításra és a szórakozásra is rengeteg lehetőséget nyújt.

Saját üzenőfalunkon megoszthatjuk gondolatainkat, kedvenc zenéinke, képeket vagy bármiféle aktivitásunkat, melyre mások reagálhatnak. Csatlakozhatunk rajongói klubokhoz, márkákhoz, követhetjük hírességek aktivitásait. Eközben ismerőseink is megosztanak magukról ezt-azt, így a rendszer mérhetetlenül sok információ azonnali és rendszeres áramlását biztosítja. A beépített üzenet- és chatrendszerrel akár élőben is tarthatjuk a kapcsolatot facebookos ismerőseinkkel, mára pedig megszámlálhatatlan applikáció, azaz különböző programok, játékok érhetők el a felületen, így a kikapcsolódás színterévé vált az oldal.

2012-ben a Facebook elérte az 1 milliárd regisztrált felhasználót, ami azt jelenti, hogy a Földön minden hetedik ember megtalálható a közösségi oldalon. A növekedés még nem állt meg, napról napra egyre nagyobb méretű lesz a közösségi hálózat.
A Facebook nem tétlenkedik, időről időre teljesen megújítja az oldal egyes elemeit a felhasználói élmény javítása érdekében, így például a Timeline bevezetésével teljes megújult minden felhasználó profil oldala, amit később az összes Facebookos oldalra is kiterjesztettek.
2012-ben az üzenetek megjelenítését is átformálták, illetve funkcionalitásuk is valamelyest bővült, ugyanis akár csatolmányokat is hozzáadhatunk az egyes üzenetváltásainkhoz.

A Facebook aktív felhasználóinak száma 2014-ben meghaladta az 1,3 milliárd főt. A növekedés üteme azonban lassul, egyes kutatások szerint a következő néhány évben a Facebook elveszítheti a felhasználóinak nagy részét. Ami most még ugyan hihetetlenül hangzik, de erre jó példa az itthoni közösségi oldal, az iWiW, ami egykor a legnézettebb hazai oldalak közé tartozott, 2014 júniusában végleg bezárta kapuit.

A Facebook cégfelvásárlásokkal is próbálja növelni portfólióját, ezt történt 2014 februárjában is, amikor az óriásvállalat felvásárolta a WhatsApp alkalmazást, rekordösszegnek számító 19 milliárd dollárért.