Facebook.com

A Facebook egy közösségi oldal, amit 2004-ben alapítottak. Eredetileg még Thefacebook néven indult, majd népszerűvé válásának kezdeti fázisában átkeresztelték a ma is használt Facebook-ra. Aligha van ember a földön, aki ne hallott volna róla, ugyanis 2017-ben az aktív felhasználóinak száma meghaladta a 2 milliárd főt. Mindezt úgy, hogy a világ legnépesebben országában, Kínában be van tiltva.

Nem a Facebook volt az első közösségi oldal, például a hazai piacon 2010-ig letaszíthatatlannak hitt iWiW közösségi oldalt is hamarabb alapították. A 2000 években még számtalan vetélytársa volt a Facebooknak, ami az elmúlt 10 évben, néhány ország kivételével egyeduralkodóvá vált. Vállalkozások, kormányok épp úgy aktívan használják a közösség elérése céljából, mint a magánemberek.

Sikerét nem csupán abban kereshetjük, hogy az emberek itt megtalálhatják régi ismerőseiket és új barátokra is szert tehetnek: a folyamatos kapcsolattartási lehetőségen túl a Facebook az önmegvalósításra és a szórakozásra is rengeteg lehetőséget nyújt.

Főbb funkciók

Saját üzenőfalunkon megoszthatjuk gondolatainkat, kedvenc zenéinke, képeket vagy bármiféle aktivitásunkat, melyre mások reagálhatnak. Csatlakozhatunk rajongói klubokhoz, márkákhoz, követhetjük hírességek aktivitásait. Eközben ismerőseink is megosztanak magukról ezt-azt, így a rendszer mérhetetlenül sok információ azonnali és rendszeres áramlását biztosítja. A beépített Messenger üzenet- és chatrendszerrel akár élőben is tarthatjuk a kapcsolatot facebookos ismerőseinkkel szöveges, audio vagy akár videóhívás formájában. Továbbá megszámlálhatatlan applikáció, azaz különböző programok, játékok érhetők el a felületen, így a kikapcsolódás színterévé vált az oldal.

Facebook mobilról

Ma már a felhasználók többsége mobil eszközökről éri el a Facebookot, amint nagyban megkönnyít, hogy több hivatalos Facebook applikáció is elérhető Android és iOS rendszerű telefonokhoz. A rengeteg extra funkciót és hasznos mobil beállításokat kínáló Facebook alkalmazás mellett megtalálható a kisebb adatforgalmat biztosító, alacsonyabb teljesítményt igénylő Facebook Lite verzió is. Az üzenetek és hívások bonyolításához pedig Messenger és Messenger Lite szintén megtalálható az alkalmazás áruházakban. További, specifikus igényeket kielégítő programok is elérhetők, mint például: Facebook Gaming vagy a Facebook Local.

Aki ritkábban keresi fel a Facebookot mobiljáról, vagy nem akar alkalmazást használni, ők a böngészőn keresztül is teljes értékűen hozzáférhetnek a legnagyobb közösségi oldalhoz.

Néhány érdekesség

  • 2012-ben a Facebook elérte az 1 milliárd regisztrált felhasználót, ami azt jelenti, hogy a Földön minden hetedik ember megtalálható a közösségi oldalon. A növekedés még nem állt meg, napról napra egyre nagyobb méretű lesz a közösségi hálózat.
  • A Facebook nem tétlenkedik, időről időre teljesen megújítja az oldal egyes elemeit a felhasználói élmény javítása érdekében, így például a Timeline bevezetésével teljes megújult minden felhasználó profil oldala, amit később az összes Facebookos oldalra is kiterjesztettek.
  • 2012-ben az üzenetek megjelenítését is átformálták, illetve funkcionalitásuk is valamelyest bővült, ugyanis akár csatolmányokat is hozzáadhatunk az egyes üzenetváltásainkhoz.
  • A Facebook aktív felhasználóinak száma 2014-ben meghaladta az 1,3 milliárd főt. A növekedés üteme azonban lassul, egyes kutatások szerint a következő néhány évben a Facebook elveszítheti a felhasználóinak nagy részét. Ami most még ugyan hihetetlenül hangzik, de erre jó példa az itthoni közösségi oldal, az iWiW, ami egykor a legnézettebb hazai oldalak közé tartozott, 2014 júniusában végleg bezárta kapuit.
  • A Facebook cégfelvásárlásokkal is próbálja növelni portfólióját, ezt történt 2014 februárjában is, amikor az óriásvállalat felvásárolta a WhatsApp alkalmazást, rekordösszegnek számító 19 milliárd dollárért.
  • 2017-ben a Facebook aktív felhasználó száma, azaz aki legalább az elmúlt 30 napban egyszer bejelentkezett, meghaladta a 2 milliárd főt.