Facebook regisztráció

A Facebookra regisztrálni gyors és könnyű folyamat! Menjünk a közösségi portál főoldalára a facebook.com oldalon. Ha nem magyar nyelven jelenik meg, akkor az oldal legaljára görgetve kiválaszthatjuk a nyelvek közül a magyart is.

Itt a képernyő jobb oldalán már meg is találjuk a regisztrációs felületet.Felhasználói fiók nélkül az oldal funkciói és szolgáltatásai nem érhetőek el (Facebook bejelentkezés nélkül). Adjuk meg a teljes nevünk, az e-mail címünk, válasszunk ki egy jelszót (lehetőleg ne könnyen kitalálhatót, tehát ne a születési dátumunkat vagy a kedvenc háziállatunk nevét, sőt a legjobb, ha a jelszó egyszerre tartalmaz kis- és nagybetűket, valamint számokat is), majd adjuk meg a születési dátumunkat és nemünket. Az adatok később elrejthetőek a többi felhasználó elől, de például a születési dátum megadása azért is kötelező, mert a portált 13 éven aluliak nem használhatják.

Miután a regisztráció gombra kattintottunk, előfordulhat, hogy egy úgynevezett captchát kapunk majd: ez egy képfájl, amelyen különböző betűk (szavak) jelennek meg. Nincsen más dolgunk, mint a képen látható betűket a megfelelő sorrendben beírni a kép alatti mezőbe. Erre azért van szükség, hogy automaziált programok ne tudjanak felhasználói fiókokat nyítni.

Ezután érkezik egy értesítés az e-mail címünkre. A regisztráció visszaigazolásáról szóló levélben találunk egy linket, erre kell kattintanunk, majd beléphetünk a korábban megadott jelszavunkkal a portálra. Ezután különböző szolgáltatók (Gmail, Freemail, Citromail stb.) rendszerében ismerősöket is kereshetünk: ha megadjuk az adott szolgáltatáshoz használt jelszavunkat, akkor megkeresi a rendszer, hogy talál-e olyan személyt, akivel leveleztünk már, és a Facebookon is regisztrálva van. A következő lépésben néhány további alapadatot kérnek majd tőlünk, és egy profilképet is feltölthetünk. Az utóbbi lépések azonban akár ki is hagyhatók (később is kitölthetők), így az e-mailes visszaigazolás után teljes értékűen használhatjuk a Facebookot.

Új ismerősök keresése

A regisztráció után általában még elég üresnek tűnik az oldal, maximum néhány ismerőse van az embernek, így nem sok bejegyzést láthatunk a Hírek menüpontban. Ahhoz, hogy minél hamarabb megtaláljuk ismerőseinket a következő oldal lesz segítségünkre: https://www.facebook.com/find-friends. Választhatunk, hogy a rendszer valamilyen általunk korábban már használt levelező szolgáltatás segítségével új ismerősöket ajánljon, de az oldalon lejjebb tekintve magától felkínál a rendszer olyan személyeket, akiket ismerhetünk. Itt általában az ismerősök ismerőseivel találkozhatunk. A "Megjelölés ismerősként" gomb segítségével kezdeményezhetjük az ismertségi kapcsolatot, azonban ennek elfogadását még a másik félnek is vissza kell igazolnia, ekkora kerül az adott személy az ismerőseink közé.