Freemail.hu

A Freemail talán a legismertebb magyarországi ingyenes e-mail szolgáltatás. 1996-ban indult, a Soros Alapítvány fejlesztette, de 1999-ben megvásárolta a T-Online. Rendkívül népszerű volt, és ma is több millió felhasználót szolgál ki, pedig az újabb, nemzetközi levelező-rendszerek, különösen a Gmail nagyon erős versenyt okozott a piacon.

A Freemail az elmúlt években több olyan szolgáltatással is előállt, amellyel képes a versenyben maradni. 10 gigabájtos tárhely, kétlépcsős bejelentkezés, IMAP/POP3/SMTP elérés, valamint nagyméretű fájlok küldését is lehetővé teszi a rendszer. Alapesetben maximum 5 MB méretű fájl csatolható egy levélhez, több csatolmány esetén az email mérete nem haladhatja meg a 10 MB-ot. Az 5 megabájtnál nagyobb csatolmányok automatikusan óriáslevélként kerülnek feltöltésre. Ilyenkor a feltöltött állomány egy internetes tárhelyre kerül, ahol korlátozott ideig lesz elérhető. A címzettnek küldött hivatkozás megnyitásával 7 napon keresztül, összesen 10 alkalommal tölthető le a maximum 1 GB méretű fájl. (Több óriáscsatolmány egyidejű használatával 10 GB tárhely áll rendelkezésünkre.)

Egy levelezőrendszernél megszokott alap funkciók, mint Automatikus válasz, Aláírás, Mappák-Szűrők kezelése, Email kliens hozzáférés szintén elérhetőek a Freemail szolgáltatónál is.

Freemail mobilról

Egészen 2016-ig a Freemail egy dedikált webcímmel rendelkezett (m.freemail.hu) a mobil készülékekről érkező felhasználók számára. Az akkori teljes megújulás keretében megszűnt ez az elérés és ma már egy széles körben elterjedt, reszponzív megjelenéssel álltak elő. Így legyen szó mobiletelefonról vagy éppen táblagépről, a levelező mindig az adott képernyő méretére leginkább passzoló kezelőfelület elrendezést jeleníti meg. A készülék böngészőjét használva nyissuk meg a https://freemail.hu webcímet, majd belépés után az asztali verzióval teljes mértékben megegyező funkcionalitással használhatjuk a levelezőt.

Hátrányként lehet említeni, hogy különálló Freemail alkalmazás nem létezik se Android, se iOS rendszerek számára.

A támogatott POP / IMAP protokollok segítségével azonban bonyolíthatjuk Freemail levelezésünk egy harmadik fél által készített email-klines alkalmazásban (Outlook, Android Mail, Gmail). A kliens elérést előbb aktiválnunk kell a postafiókunkban, amit a "Beállítások" -> "Levelezés" menüpontban, az "IMAP/POP3/SMTP elérés" engedélyezésével tehetünk meg.

Freemail szerver elérési adatok:

  • POP: pop3.freemail.hu | Port: 110 (TLS titkosított)
  • IMAP: imap.freemail.hu | Port: 143 (STARTTLS titkosított)
  • SMTP: smtp.freemail.hu | Port: 587 (STARTTLS titkosított)

Amennyiben a Freemail SMTP, azaz kimenő levelek számára fenntartott szerver kapcsolódás nem működik, akkor az internetszolgáltató által biztosított SMTP szerver adatokat kell használni.

Freemail akadálymentesített felülete

2010-ben jelent meg a Freemail akadálymentesített felülete, ami a vakok és gyengén látóknak nyújt segítséget. Ugyan abba a Freemailes fiókba tudunk itt is belépni, mint normál esetben, vagy éppen a Freemail szimplán keresztül, viszont a fekete háttér, fehér és sárga kontrasztos betűk nagyban megkönnyítik a gyengén látók tájékozódását. A nagy térköznek köszönhető könnyen nagyíthatjuk a betűket a böngészőbe épített zoom funkció segítségével és az említett megjelenésnek köszönhetően a képernyőolvasó programok is könnyebben boldogulnak. Nincsen szín kavalkád vagy éppen ikonok mögé rejtett funkciók, minden elérhető szöveges linkeken keresztül. A Freemail akadálymentesített weboldala a https://freemail.hu/akadalymentes címen érhető el.

Freemail

2017-ben mind megjelenésben, mind működésben megújult az ingyenes levelezőrendszer, melynek részleteiről ITT olvashat.