Facebook bejelentkezés

A Facebook közösségi portálra a regisztrációkor megadott e-mail címünkkel és az érvényes jelszavunkkal a Facebok fő, illetve bármelyik aloldaláról beléphetünk. Ha még nem regisztráltunk, akkor a Facebook minden oldalán megjelenik egy regisztrációs gomb, amin keresztül ingyenesen létrehozhatjuk felhasználói profilunkat. Jellemzően a facebook.com domain alatt megjelenő oldal jobb felső sarkában egy kék sávon található a bejelentkezési felület.

Előfordulhat, hogy egy külső weboldalon kell bejelentkeznünk, például azért, mert lájkolni (azaz a barátainknak ajánlani) szeretnénk egy cikket, videót stb. vagy hozzá szeretnénk szólni valamihez. Ilyenkor a gomb megnyomása után felugró ablakban kell megadni a belépéshez szükséges adatokat.

Figyeljünk rá, hogy csak a facebook.com felületén adjuk meg a facebookos jelszavunkat! Ha tehát egy külső oldalon akarjuk használni a Facebook-azonosítónkat (hiszen egyre több oldal engedélyezi, hogy külön regisztráció nélkül, a facebookos felhasználói nevünkkel használhassuk a szolgáltatásait), mindig győzödjünk meg róla, hogy megbízható webhelyről van szó, a bejelentkezés pedig a facebook.com felületén, jellemzően egy felugró ablakban történjék!

Biztonsági ellenőrzés bejelentkezés során

A Facebook a felhasználói profilok védelme érdekében folyamatosan figyeli a bejelentkezési paramétereket, így ha külföldről, vagy rövid időn belül egymástól távoli helyszínekről próbálunk bejelentkezni, akkor valószínű egy biztonsági ellenőrzést kell kitöltenünk.
Az ellenőrzés során vagy a Facebookon már korábban megadott adatainkra kérdeznek rá, vagy a fényképes ellenőrzés keretében az ismerőseink képet mutatja a rendszer és egy néhány elemű listából ki kell választanunk, hogy ki látható a képen.

Jelszó használata

A Facebook aktív bejelentkezés használatával nincs szükség minden alkalommal - amikor felkeressük az oldalt - a belépési adatink megadásra. Ha ugyanazon a számítógépen használjuk, az eltárolt információk alapján a rendszer automatikusan bejelentkezve tart minket. (Belépésnél pipáljuk be a Maradjak bejelentkezve opciót.)

Facebook bejelentkezés aktív

A funkció megkönnyíti a Facebook elérését, azonban ha hónapokig vagy netán évekig ezzel a módszerrel, mindig ugyanarról a számítógépről lépünk be, akkor könnyen előfordulhat, hogy idővel elfejeltjük jelszavunkat, amire általában akkor döbbenünk rá, ha egy olyan helyről kívánunk belépni, ahol nincs eltárolva a belépési adataink.

Elfelejtett jelszó helyreállítása

Mindig fordítsunk kellő figyelmet jelszavunk biztonságára és tárolására, amennyiben mégis elfelejtettük volna, használjuk a főoldalon található "Elfelejtetted a jelszavad" funkciót. Ezután adjuk meg a következő adatok közül valamelyiket: E-mail cím, telefonszám, felhasználónév vagy teljes név, majd kattintsunk a Keresés gombra. Érdemes email címünket megadni, mert akkor egyből a saját profilunkat adja vissza, míg ha teljes nevet adunk meg, akkor könnyen több találatot is visszaadhat a rendszer, és apró profilképek között kell megtalálunk sajátunkat.

Facebook jelszo visszaállítás

Ezt követően válasszunk a fiókhoz társított alternatív helyreállítási módok közül, mint például emailben küldött jelszó helyreállító, vagy SMS-ben küldött visszaállító hivatkozás. Ha egyik opció sem megfelelő nekünk, akkor ugyan van egy olyan hivatkozás az oldal alján, hogy „Már nincs hozzáférésed ezekhez?”, de erre kattintva nem kapunk újabb lehetőséget. A rendszer csak arra sarkal minket, hogy próbáljunk valamelyik email címünkhöz hozzáférni, ami a Facebook profilunkhoz van társítva, máskülönben nincsen további lehetőség személyünk azonosítására.