Facebook bejelentkezés

A Facebook közösségi portálra a regisztrációkor megadott e-mail címünkkel és az érvényes jelszavunkkal a Facebook fő, illetve bármelyik aloldaláról beléphetünk. A weboldal tetején található "E-mail vagy telefon" és a "Jelszó" mezők kitöltése után kattintsunk a "Bejelentkezés" gombra. Ha még nem regisztráltunk, akkor a Facebook minden oldalán megjelenik egy regisztrációs gomb (Új fiók létrehozása), amin keresztül ingyenesen létrehozhatjuk felhasználói profilunkat.

Maradjak bejelentkezve

A Facebooknál már nincs lehetőség ilyen opció kiválasztására a belépés során. Automatikusan mindaddig belépve maradunk, amíg a kijelentkezés gombra nem kattintunk vagy töröljük a böngésző süti beállításait. Az aktív bejelentkezés ugyan megkönnyíti a Facebook elérését, azonban ha hónapokig vagy netán évekig ezzel a módszerrel, mindig ugyanarról a számítógépről lépünk be, akkor könnyen előfordulhat, hogy idővel elfejeltjük jelszavunkat, amire általában akkor döbbenünk rá, ha egy olyan helyről kívánunk belépni, ahol nincs eltárolva a belépési adataink. Továbbá ha olyan eszközről lépünk be, amit mások is használnak, ne felejtsünk el minden alkalommal kijelentkezni.

Aktív bejelentkezések kezelése

A Facebook fiókunkban lehetőség van a korábbi belépési információkat megtekinteni. Nyissuk meg a "Beállítások" menüpontot, azon belül pedig a "Biztonság és bejelentkezés" oldalt. A "Bejelentkezett helyek" résznél láthatjuk az aktívan, illetve a korábban használt készülék típusát, helyszínét. Más eszközön lévő bejelentkezésünket leállíthatjuk, ha az adott sor végén található almenüben (három pont) a "Kijelentkezés" hivatkozásra kattintunk.

Biztonsági ellenőrzés bejelentkezés során

A Facebook a felhasználói profilok védelme érdekében folyamatosan figyeli a bejelentkezési paramétereket, így ha külföldről, vagy rövid időn belül egymástól távoli helyszínekről próbálunk bejelentkezni, akkor valószínű egy biztonsági ellenőrzést kell kitöltenünk. Az ellenőrzés során vagy a Facebookon már korábban megadott adatainkra kérdeznek rá, vagy a fényképes ellenőrzés keretében az ismerőseink képet mutatja a rendszer és egy néhány elemű listából ki kell választanunk, hogy ki látható a képen.

Belépés más weboldalakról

Előfordulhat, hogy egy külső weboldalon lévő funkció használta során Facebook bejelentkezés szükséges. Ilyen lehet például a hozzászólások használatánál vagy éppen ha egy cikket vagy videót szeretnénk megosztani. Amennyiben épp nem vagyunk belépve Facebook fiókunkba, akkor egy felugró ablakban kéri tőlünk a Facebook a belépéshez szükséges adatokat. Mindig győződjünk meg róla, hogy ilyenkor csakis a facebook.com domain név alatt adjuk meg az adatokat.

Elfelejtett jelszó helyreállítása

Mindig fordítsunk kellő figyelmet jelszavunk biztonságára és tárolására, amennyiben mégis elfelejtettük volna, használjuk a főoldalon található "Elfelejtetted a fiókodat" funkciót. Ezután adjuk meg a következő adatok közül valamelyiket: E-mail cím, telefonszám, felhasználónév vagy teljes név, majd kattintsunk a Keresés gombra. Érdemes email címünket megadni, mert akkor egyből a saját profilunkat adja vissza, míg ha teljes nevet adunk meg, akkor könnyen több találatot is visszaadhat a rendszer, és apró profilképek között kell megtalálunk sajátunkat.

Facebook jelszo visszaállítás

Ezt követően válasszunk a fiókhoz társított alternatív helyreállítási módok közül, mint például emailben vagy SMS-ben küldött kód. Ha egyik opció sem megfelelő nekünk, akkor ugyan van egy olyan hivatkozás az oldal alján, hogy "Már nincs hozzáférésed ezekhez?", de erre kattintva nem kapunk újabb lehetőséget. A rendszer csak arra sarkal minket, hogy próbáljunk valamelyik email címünkhöz hozzáférni, ami a Facebook profilunkhoz van társítva, máskülönben nincsen további lehetőség személyünk azonosítására.