Hotmail / Outlook

A Microsoft által üzemeltetett ingyenes e-mail szolgáltatást 2012-től Outlook.com néven érhető el. Az egyik első levelezőrendszer a világon, 1996-ban indult Hotmail néven. Egy évvel később felvásárolta a Microsoft és átkeresztelte MSN Hotmail-re majd a kétezres évek elején Windows Live Hotmail néven népszerűsítette szolgáltatását. 2012-ben egy teljesen új alapokon működő rendszert kovácsoltak a levelezőből és Outlook.com néven kínálták az ingyenes levelezőszolgáltatását. Mind megjelenésben mind funkcionalitásban számtalan újdonságot vezettek be, amit a mai napig folyamatosan fejlesztenek, így nem csoda, hogy a több mint 400 millió felhasználójával az egyik legnépszerűbb ingyenes levelezőrendszer a világon. Több mint 100 nyelven érhető el a szolgáltatás, köztük magyarul is.

Jelenleg többféle végződés közül választhatunk email címünk létrehozásnál, például @hotmail.com, @outlook.com vagy akár az @outlook.hu is választható. Az Outlook.com 15 gigabájt ingyenes tárhelyet biztosít. A küldhető mellékletek maximális mérete 25 megabájt. A postafiókot 24 hónapos inaktivitás után törlik.

A Hotmail (Outlook.com) lehetőséget ad arra, hogy a felületéről elérhetőek legyenek más szolgáltatónál lévő postafiókunk tartalma is, így egy központi címnek is használhatjuk. Beépített chatszolgáltatás segíti az azonnali kapcsolattartást levelezőpartnereinkkel. 2013-tól a Skype is integrálása került az Oultook.com rendszerbe, így ha összekapcsoljuk fiókunkat akár a Videó és telefonhívásokat is indíthatunk az Outlook.com-ból.

Naptár szolgáltatás is társul a levelezőhöz, ahol minden szükséges funkció elérhető egy hétköznapi felhasználás igénybevétele során. Továbbá az Office Online alkalmazás beépítésével közvetlen a postafiókból megnyithatjuk és szerkeszthetjük a Word-, Excel- és PowerPoint-fájlokat, teljesen ingyen.

A Microsoft élen jár a kéretlen reklámlevelek elleni harcban, így a rendszer spamszűrője meglehetősen erős, valamint a Hotmail sokszor anyagilag is támogatja a spamellenes harcot.

Outlook.com

A 2012-es átállás alkalmával minden korábbi Hotmail-es postafiók átkerült az Outlook.com alatt található megújult levelezőrendszer alá. A meglévő postafiók címek továbbra is használhatók, tehát a felhasználónév@hotmail.com érvényes, az arra küldött leveleket a felhasználó megkapja és a kimenő leveleket is intézheti a @hotmail.com-ra végződő címéről. Emellett lehetőség van új email alias felvételére is, többek közt az outlook.hu és outlook.com végződés is kiválasztható.

A Windows rendszerek új megjelenését követve az Outlook.com oldalon is egy letisztult, egyszerű külsővel találkozhatunk, ami gyors, átlátható kezelést tesz lehetővé.

Azt Outlook.com rendelkezik POP, IMAP és Exchange ActiveSync (EAS) protokollok támogatásával, így a legtöbb külső levelezőrendszerbe bekonfigurálható az Outlook.com (Hotmail) fiókunk.

2018 elején megújult a levező megjelenése és számos új funkcióval bővült a népszerű email szolgáltató. Itt írtunk az Outlook.com újdonságairól.

Outlook / Hotmail mobil készülékekről

A Microsoft levelezőrendszer számos lehetőséget kínál azok számára, akik mobiltelefon vagy tábalgép készülékekről kívánják elérni a szolgáltatást:

  • A készülék böngészőjén keresztül, bejelentkezés után teljes értékűen hozzáférünk a rendszerhez, ami az adott kijelző mérethez igazítva jeleníti meg a levelezőt
  • Gyakoribb használat esetén érdemes az Android illetve iOS eszközök számára létrehozott Microsoft Outlook alkalmazást telepíteni, ami kényelmesebb felhasználást, és széleskörű konfigurálást biztosít
  • A készülékre előretelepített vagy harmadik féltől származó email-kliens alkalmazással is elérhető a Hotmail / Outlook fiókunk, mégpedig a POP-IMAP / SMTP protokollok használatával.

Microsoft Outlook / Hotmail szerver elérési adatok:

  • POP: pop-mail.outlook.com | Port: 995 (titkosított)
  • IMAP: imap-mail.outlook.com | Port: 993 (titkosított)
  • SMTP: smtp-mail.outlook.com | Port: 587 (titkosított)