Facebook Home

2013 áprilisának elején mutatta be Mark Zuckerberg a cég legújabb alkalmazását. Az androidos telefonokra, valamint elsősorban a Google nyílt forráskódú okostelefonjaira tervezett applikáció, a Facebook Home minden aktív Facebook felhasználó álma, legalábbis első ránézésre.

Az alkalmazás lényege, hogy „facebookosítja” a telefon teljes kezelőfelületét. Letöltését és telepítését követően a Facebook válik a telefon kezdőképernyőjévé, így a felhasználó azonnal lapozgathat a legfrissebb posztok, fényképek, események között. A Facebook Home a teljes készülék fölött átveszi az uralmat: átrendezi az alkalmazásokat, módosítja a hátteret, sőt, lezárt képernyő esetében is aktív értesítés küld. A Home láthatóan törekszik is arra, hogy uralja a készüléket: a lehető legteljesebb mértékben alakítja át annak arculatát, miközben igyekszik elrejteni az eredeti designt.

Megjelenését követően azonnal nagy visszhangot kapott, számos pozitív és negatív kritikája született. Ezen kritikák célpontja gyakorlatilag minden esetben maga a tény: az alkalmazás a telefon minden funkcióját alárendeli a Facebooknak, még a beérkező SMS-eket is a Facebook Messenger üzeneteivel azonos felületen lehet megtekinteni.

Minden változtatás között azonban a legvitatottabb funkció az úgynevezett Chat Heads. Ennek lényege, hogy a beérkező üzenetekről kapott értesítés buborék formájában jelenik meg, melyben az üzenet feladójának profilképe kap helyet. A funkció egyrészt idegesítővé válhat, másrészt azonban szórakoztató: a buborékok mozgathatóak, segítségükkel bármely üzenet olvasás nélkül ignorálható, azonban egyetlen érintéssel nem csak az üzenet olvasható el, de lehetőség van azonnali válasz megírására is.

Összességében hasznos és élvezetes alkalmazás lehet mindazok számára, akik a telefont nem elsősorban üzleti céllal használják. Van azonban néhány apróság, amire érdemes odafigyelni. Ilyen például az, hogy a legtöbb készülék az applikáció futtatása során folyamatosan tölti le a képeket és egyéb adatokat, így meglehetősen nagy forgalmat generálhat, illetve a havi limit túllépését, és ezzel a forgalom lassulását okozhatja. Ha pedig valaki tisztán a klasszikus android élményre vágyik, a Facebook Home a beállítások menüpontban egyszerűen kikapcsolható.