Személyiségi jogokba ütközött a Facebook az EU-ban

A Facebook legújabb alkalmazása, a Facebook Moments, bizony nem lesz elérhető Európában, ugyanis különböző adatvédelmi jogszabályokba és személyiségi jogokba ütközik.

Facebook Moments

A Moments alkalmazást júniusban tette nyilvánossá a Facebook, sajnos azonban Európában nem lesz elérhető. A Moments gyakorlatilag egy fotó-megosztó alkalmazás, mely az arcfelismerő-programot használja. Lényege, hogy egy eseményen legyen elég csupán egy telefonnal fényképeket készíteni, majd ezeket a Moments segítségével megoszthatjuk a résztvevőkkel, méghozzá úgy, hogy az app automatikusan felismeri az arcokat a képeken, így köti össze a résztvevőket az eseménnyel.

Facebook Moments

Az EU kifogásai

Az EU-n belül már 2012-ben kikapcsolták az arcfelismerő funkciót, méghozzá adatvédelmi okokra hivatkozva, így nem csoda, hogy az ezen funkció alapján működő alkalmazást sem engedélyezik. Bár a Moments kapcsán többször hangsúlyozzák, hogy a képek privát használatban maradnak, és barátok között szinkronizálhatóak csupán, az EU továbbra sem ért egyet az applikáció működésével.

AZ EU szerint minden felhasználónak meg kell hagyni a lehetőséget és a választást arra vonatkozóan, hogy meg legyen jelölve egy képen, avagy sem, a Moments-ben pedig jelenleg nincs ilyen funkció. A Facebook európai jogszabályokra vonatkozó részleg vezetője, Richard Allan úgy nyilatkozott, hogy az EU előzetes jóváhagyási funkció beépítését kérte a Moments fejlesztőitől, hiszen e nélkül az applikáció sérti a személyiségi jogokat. Sajnos azonban a Moments-ben jelenleg nincs ilyen opció, és a hosszú távú tervek között sem szerepel ennek kifejlesztése, így a Moments várhatóan még hosszú ideig nem veti meg a lábát az európai felhasználók körében.