Instant cikkek a Facebookon

A Facebook alkalmazást szinte mindenki használja, akinek van okostelefonja, hiszen azon túl, hogy barátaival tartja a kapcsolatot, az üzenőfalon cikkeket, híreket is olvashat. Ezek azonban sokszor nagyon lassan nyíltak meg, így a felhasználó gyakran a betöltés felénél meggondolta magát, nem várta meg a tartalmat. Ezt próbálta orvosolni a Facebook az úgynevezett Instant Articles, azaz instant cikkek nevezetű újítással.

Instant Articles

Az Instant Articles májusban debütált, egyelőre azonban csak az iPhone-os Facebook alkalmazásban érhető el, ennek ellenére rögtön 9 nagy amerikai és brit kiadó is vállalta, hogy így jelenteti meg cikkeit a Facebookon. A kiadók között olyan nagy nevek szerepelnek, mint a National Geographic, a The New York Times, a Buzzfeed, az NBC news, a The Guardian és a BBC news.

Facebook cikkek betöltése a hírfolyamba

Az instant cikkek egyik legnagyobb vonzereje a látvány. A cikkekbe mozgóképeket, videókat építenek be úgy, hogy azok automatikusan lejátszásra kerülnek akkor, amikor az olvasó elér hozzájuk a cikkben. Ezen kívül interaktív térképekre és nagyítható, nagy felbontású képekre is lehetőség nyílik, nem utolsó sorban pedig a cikkek csupán egyetlen részlete is megoszthatóvá vált. Legjobban talán a Harry Potterből jól ismert újságcikkekre hasonlítanak, csak modernebb, kifinomultabb, látványosabb változatban, így nem csoda, hogy a nagy kiadók éltek a lehetőséggel.

Facebook cikkek közvetlen betöltése a hírfolyamba

Persze csupán a látvány nem lett volna elég vonzó ajánlat ekkora cégeknek, így a Facebook mást is bevetett. Az instant cikkek gyártói 100%-os haszonnal adhatják el a reklámhelyeket, és a Facebook csupán 30%-ot kér, amennyiben ez a közösségi oldalon keresztül történt meg. A cégek továbbá teljes mértékben maguk határozzák meg a cikkek tartalmát, és saját oldalukon is probléma nélkül futnak. Nem utolsó sorban nagy előnye az instant cikkeknek, hogy míg a hagyományos szövegek kb. 8 másodperc alatt töltődnek be, az instant cikkek ennél jóval gyorsabban, szinte azonnal, a nagy médiatartalom ellenére is.

Természetesen felmerül a kérdés, hogy ezek az előnyös feltételek meddig tarthatóak, hiszen jelenleg a nagy kiadók túl jól járnak az üzlettel, a Facebook pedig a szolgáltatás minőségéhez képest nem kért magas árat. Különböző spekulációk születtek a médiában erre vonatkozóan, de ez egyelőre a jövő zenéje, addig is reméljük, hamarosan Androidon is élvezhetjük az instant cikkek varázsát.

Címkék: