5+1 praktikus Gmail kiegészítő

A Gmail jelenleg az egyik legkorszerűbb levelezőrendszer, nem csoda, hogy világszerte ma már több mint 1 milliárdan használják. Az olyan kis levelezők, mint például a néhány milliós felhasználói táborral rendelkező Freemail, csak követni próbálják a fejlődés ütemét, de messze nem nyújtanak olyan funkciókat, mint a nemzetközi óriásvállalatok szolgáltatásai. Vannak felhasználók, akinek elég a szűkebb funkcionalitás, de akinek egyedi igényei vannak, nekik mindenképp a néhány nagy levelező közül kell választani. A Gmail számtalan kiegészítője révén szinte minden speciális igény kiszolgálására nyújt megoldást. Most ezek közül mutatunk be néhányat. (Az alkalmazások többsége a Google Chrome böngészőhöz készült.)

1. Checker Plus for Gmail

A bővítmény telepítése után megjelenik egy levél ikon a böngésző címsorának jobb oldalán. Azonnal értesít bennünket, amint új levél érkezik és az ikonra kattintva megtekinthetjük azt, illetve a szokás műveleteket is elvégezhetjük.

Hasznos kiegészítő, ha egyszerűen és gyorsan akarjuk kezelni az új emailket. Széleskörű beállítási lehetőségeivel saját igényükre szabhatjuk működését:

  • Egyszerre több fiókot is kezel
  • Különböző hangjelzéseket (akár saját) állíthatunk be az egyes címkék / kategóriák szerint érkezett levelekre
  • A háttérben is futhat, amikor a Chrome alkalmazás zárva
  • Felolvasó értesítő is beállítható
Checker Plus for Gmail

Checker Plus for Gmail bővítmény - Google Chrome

Van egy hasonló alkalmazás a Google Levélfigyelő (Google Mail Checker), amit ugyan többen töltöttek le, viszont 2012-ben frissült utoljára. A felhasználói visszajelzések alapján is jobbnak számít az előbb bemutatott bővítmény.

2. Gmelius for Gmail

Ezzel a bővítménnyel felturbózhatjuk a Gmail hatékonyságát:

  • Üzenetek küldése időzítve
  • Olvasás később
  • Email sablonok
  • Email nyomkövetés
  • Tennivaló lista
  • Figyelmezetés üres tárgy mezőnél
Gmelius for Gmail

További hasznos szolgáltatásokat kínál még a Gmelius, ami első sorban a munkához is használt postafiók kezelése során jön jól. A kiegészítőnek van fizetős változata is (5$\ hó illetve 10$/hó), amivel korlátlanul hozzáférhetünk minden funkcióhoz. Az ingyenes verzióval is szinte teljes értékűen használhatjuk, azonban bizonyos korlátozásokkal, például maximum 5 emailt küldhetünk időzítve minden hónapban.

Gmelius for Gmail bővítmény - Google Chrome

3. Dropbox for Gmail

A Dropbox, hasonlóan a Google Drivehoz egy felhő alapú tárhely, ahol online tárolhatjuk dokumentumainkat. A kiegészítő használatával közvetlenül elérhetjük a Dropboxban tárolt állományainkat, anélkül, hogy elhagynánk a levelező felületét. Egyszerűen megosztatjuk a kiválasztott fájlokat.

Dropbox for Gmail
A Dropbox 2021 augusztusában megszűntette a Chrome kiegészítő támogatását, így az már nem elérhető!

4. TeX for Gmail

Hasznos kiegészítő, amennyiben matematikai függvényeket, jelöléseket kívánunk használni levelezésünkben.

Tex - Gmail kiegészítő

TeX for Gmail bővítmény - Google Chrome

5. Secure Mail for Gmail (by Streak)

A bővítmény segítségével titkosítva küldhetünk levelet, illetve olvashatjuk a titkosított leveleket. A Gmailnél már régóta titkosított csatornán történik a levelezés bonyolítása, itt azonban az email konkrét tartalma kerül titkosításra, azaz csak a helyes jelszó ismeretében olvasható el a levél.

Gmail titkos levél írás

Telepítés után megjelenik egy lakat ikon a Levélírás gomb mellett, erre kattintva kezdhetjük el írni a titkosításra szánt emailt. Ilyenkor nem kerül a piszkozatok közé amit épp írunk, így a Google szerverei soha nem látják az eredeti szöveget, csak a titkosított változatot.

Gmail titkosított üzenet
Ez a Google Chrome kiegészítő már nem elérhető!

+1 Monthly stats for Gmail

Minden hónap első napján fut le az program, ami az előző havi levelezésünkről küld statisztikai kimutatásokat. Színes grafikonokon láthatjuk mikor mennyi emailt küldtünk és fogadtunk, azok milyen hosszúak voltak, vagy éppen mennyi idő telt el még válaszoltunk (válaszoltak nekünk) egy emailre. Érdekes összefüggésekre bukkanhatunk, mint például, hogy hét mely napján legaktívabb a levelezésünk.

Gmail levelezés statisztika

Monthly stats for Gmail bővítmény - Google Chrome