Figyelmeztet a Gmail, ha levelezőpartnerünk nem használ titkosítást

A Gmail egy újabb biztonsági figyelmeztetést vezetett be a levelezőrendszerébe a múlt hét folyamán, így ezentúl láthatjuk, ha a valamelyik partnerünk email szolgáltatója nem használ titkosítást. A Google-nél mindent megtesznek a maximális biztonság érdekében, nincs ez a másképp a Gmail levelező esetében sem. Azonban hiába a teljes biztonság Gmail-nél, ha a levelezőpartner szolgáltatója fittyet hány a titkosításra. Minden rendszer olyan erős, mint a leggyengébb eleme.

Tehát, amikor olyan levelet küldünk, vagy kapunk, ahol a partner rendszer nem támogatja a TLS protokoll szerinti titkosítást, akkor az email címzett sorában megjelenik egy nyitott piros lakat.

Bárki láthatja azokat a leveleket, amik nincsenek titkosítva?

Ez így nem teljesen igaz, de azt tudni kell, hogy egy email számtalan routeren és számítógépen megy keresztül, míg a feladótól elér a címzettig, és ha valaki ebbe a csatornába belelát, akkor kisebb erőfeszítés nélkül láthatja a levél tartalmát. Persze nem kell egyből megijedni, mert akik az ilyen leveleket „lehallgatják” nem arra lesznek kíváncsiak, hogy mit fecsegünk a barátunkkal, de azért jelszavakat, vagy bármilyen bizalmas, személyes adatot ne írjunk olyan levélbe, ami nem titkosított csatornán keresztül megy a küldő és a címzett között.

Erre a piros lakatra figyeljünk!

Gmail titkosítás figyelmeztetés

Így néz ki a folyamat titkosítás nélkül a feladótól a címzettig

Email csatorna titkosítás nélkül

Így pedig titkosítással

Email csatorna titkosítással

Mi a helyzet hazai pályán?

Megnéztük az itthon leginkább használt ingyenes levelezőrendszereket, mégis hogy állnak ezzel a TLS titkosítással. A következő eredmény született.

  • Gmail használ
  • Freemail nem használ
  • Hotmail használ
  • Citromail nem használ
Email titkosítás teszt

Láthatjuk, hogy a hazai szolgáltatók (Freemail, Citromail) még nem építették be a rendszerükbe az említett titkosítás módot.

( Forrás )

Címkék: