Újdonságok a 15 éves Gmailnél

A Google ingyenes levelezőszolgáltatása, a Gmail április elsején ünnepelte fennállásának 15-ik évfordulóját, melynek keretében több új funkciót is elérhetővé tettek a felhasználók számára. 15 évvel ezelőtt még teljesen máshogy nézett ki egy internetes postafiók, mint ma: számtalan kéretlen üzenet, folyamatos levél törlés a szűkös tárhelykapacitás miatt, vagy éppen a keresés hiánya. Ezekre a problémákra a Gmail már 2004-ben jobb megoldást kínált, mint az akkori vetélytársak, így nem véletlen, hogy folyamatos fejlesztés mellett ma már a világ legnépszerűbb ingyenes levelezőrendszere.

Bővített Smart Compose

Négy új nyelven (spanyol, francia, olasz, portugál), valamint Androidon is elérhető "Smart Compose", ami felgyorsítja a levélírás műveletét. A folyamatosan tanuló, mesterséges intelligencián alapuló szolgáltatás már egy elkezdett mondatból kitalálja mit akarunk írni, ezzel jelentősen felgyorsítja a gépelésre fordított időt. Magyar nyelven ez az opció még nem érhető el!

Email időzített küldése

Egy régóta fennálló felhasználói igény a levelek időzített küldése, melyre a Gmail most első kézből nyújt megoldást. Kiegészítő alkalmazásokkal korábban is volt lehetőség a levelek egy előre kiválasztott időpontban történő elküldésére, de ezentúl egyszerűbb, gyorsabb lesz a folyamat. Számtalanszor előfordul, hogy egy levelet nem a megírás pillanatában, hanem egy alkalmasabb időpontban kívánjuk elküldeni, ezt a következőképp tehetjük meg:

  • Böngészőben a Küldés gomb jobb oldalán található nyílra kattintva válasszuk az időzített küldés opciót, majd válasszunk a felkínált lehetőségek közül, de egyedi időpontot is megadhatunk.
  • Okoseszközön, Gmail applikációt használva az opciók menük lenyitását követően érhető el a szolgáltatás.
Gmail: Email időzített küldése

Integrált Google Drive komment opció

A jövő egyértelműen a dinamikus emailek irányába mutat, azaz már a levél tartalmában különböző szolgáltatásokat tudunk igénybe venni, anélkül, hogy elhagynánk a levelezőt. A most bemutatott funkció már ennek az előfutára, ugyanis a megosztott Google Drive dokumentumokra érkezett hozzászólásokra közvetlen a levélben elérhető funkciók segítségével tudunk válaszolni.

( Forrás )