Freemail: kétlépcsős azonosítás

A Freemail nagy lépést tett előre a biztonság terén, ugyanis nemrégiben bevezette a kétlépcsős azonosítást. Az újdonság lényege, hogy a levelezőbe történő belépés során, a megszokott felhasználónév és jelszó páros mellett, egy további kódot is kér a rendszer. Ezt az egyszer használatos kódot a mobiltelefonunk segítségével generálhatjuk le.

Mindenkép érdemes bekapcsolni, ha tartunk egy esetleges fiók feltöréstől, vagy éppen sokszor jelentkezünk be idegen számítógépről.

Freemail kétlépcsős azonosítást bekapcsolása

  1. Először lépjünk be Freemail fiókunkba, majd kattintsunk a Beállítások menüpontra
  2. Válasszuk a Biztonság almenüt
  3. A lap tetején található „Szeretnék kétlépcsős bejelentkezést” legördülő listában válasszuk az Igen lehetőséget
    Freemail - kétlépcsős azonosítás: bekapcsolás
  4. Aktuális jelszavunk begépelése után kattintsunk a Tovább gombra
  5. Ezután egy QR kód jelenik meg a képernyőn, amit a Google Hitelesítő alkalmazás segítségével szkenneljünk be. (Vagy írjuk be a QR kód alatt látható kódot)
  6. A továbblépéshez szükség van az alkalmazás által generált hat számjegyű kód megadására
  7. Sikeres regisztráció után kapunk néhány egyszer használható kódot, amiket fontos feljegyezni, ha nincs nálunk a telefon vagy egyéb okból nem működik az applikáció, akkor a kódok segítségével még hozzáférhetünk fiókunkhoz.
Freemail - kétlépcsős azonosítás: aktiválás

Miután aktiváltuk a biztonsági opciót a következő bejelentkezésnél először ugyanúgy a felhasználónevet és a jelszót kell megadni, majd a Belépés gombra kattintva egy új mező jelenik meg: Biztonsági kód néven. Ide kell beírni a Google Hitelesítő alkalmazás által aktuálisan generált 6 számjegyet.

Megbízható eszköz

Amennyiben az adott készüléken nem akarjuk használni minden egyes alkalommal a kétlépcsős azonosítást, akkor belépésnél pipáljuk be a Megbízható eszköz lehetőséget.

Freemail - kétlépcsős azonosítás: belépés

Konklúzió

Jelentős mértékben növelhetjük fiókunk biztonságát az új fejlesztéssel, de mindig ügyeljünk arra, hogy az aktiválás során kilistázott, egyszeri belépési kódokat megfelelően tároljuk. Ha ezeket a kódok elfogynak, akkor a kétlépcsős azonosítás kikapcsolásával, majd újra aktiválásával kaphatunk újakat.