Más is belépett Google fiókjába? Így ellenőrizze

A Google komolyan veszi a felhasználói fiókok védelmét, élen jár a legújabb biztonsági fejlesztések bevezetésével. Folyamatosan figyeli a felhasználói aktivitásokat, és szokatlan eseményeknél akár ideiglenesen le is tilthatja a fiókot, vagy éppen arra kérheti a felhasználót, hogy igazolja vissza, valóban a jogos tulajdonos kíván belépni (pl. SMS-ben küldött kód). A fiókok biztonsága azonban nem csak a szolgáltatón múlik, hanem nagymértékben a felhasználón is. Felhasználóként a következőre figyeljünk:

  • Tartsuk naprakészen víruskereső szoftverünk, hogy megelőzzük a kémprogramok telepítését számítógépünkre
  • Használjunk erős jelszavakat
  • A fontosabb felhasználói fiókjainkhoz tartozó jelszavakat ne használjuk máshol
  • Használjuk a böngészőnk legfrissebb verzióját
  • Mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy a szolgáltató valódi oldalán próbálunk bejelentkezni
  • A fiókhoz tartozó jelszó helyreállító opciókat tartsuk naprakészen

Ha mindezek után úgy gondoljuk más is belelát Google fiókunkba, akkor ellenőrizzük a belépéséket a Google új biztonsági felületén. Belépés után lépjünk a Biztonság fülre: https://www.google.com/settings/security

Eszközök és tevékenységek

Itt egy helyen kezelhetjük a fiókot érintő összes biztonsági beállítást, mint jelszókezelést, helyreállító lehetőségeket, értesítéseket vagy éppen a riasztások beállítását. Ami viszont újdonság az az „Eszközök és tevékenységek”. A „Tevékenység megtekintése” linkre kattintva ellenőrizhetjük milyen készülékekről, mikor és honnan léptünk be az adott Google fiókba. Ha gyanús belépést látunk, akkor kattintsunk az adott bejegyzésre, és a Fiókhozzáférés résznél válasszuk az Eltávolítás gombot. Ezek után mindenképp változtassuk meg jelszavunkat, hogy biztosítsuk fiókunk biztonságát.

Google belépések listázása

Értesítések és riasztások

Egy másik újdonság az Értesítések és riasztások. A Biztonság fülön az előbb bemutatott menü alatt találjuk, de a következő hivatkozáson keresztül is elérhetjük: https://security.google.com/settings/security/notifications . Itt a fiókunkhoz tartozó értesítéseket és riasztásokat listázza ki a rendszer, egészen az elmúlt 28 napig visszamenőleg. Ilyenek például az új bejelentkezések vagy éppen a módosított jelszó.

Google biztonság értesítések

Érdemes tehát néha ránézni ezek a figyelmeztetésekre, mivel ha mi is kellő figyelmet fordítunk fiókunk biztonságban tartására, akkor nagy valószínűséggel más nem kutakodhat adataink közt.