Citromail tárhely felszabadítás

A Citromail levelezőrendszer nem jár élen a felhasználóknak kínált tárhely nagyságában, ugyanis mindössze 2 GB terültet engedélyeznek minden postafióknak. Így aki sűrűn bonyolít elektronikus levelezést, vagy gyakran küld / fogad néhány megabyte-os csatolmánnyal rendelkező leveleket, ő könnyedén elérheti a levelesláda maximális kapacitását.
További hátrány, ha betelik a Citromail fiókunk, akkor nem fogadhatunk új leveleket, így az ez idő alatt érkezett levelek elvesznek.

A Citromail levelezésünk tárhelyét könnyedén megtekinthetjük, csupán jelentkezzünk be a rendszerbe, majd keressük a bal alsó sarokban látható tárhely kijelzést. Itt százalékos értékben is láthatjuk tárhelyünk aktuális felhasználtságát. Amennyiben ez az érték meghaladja a 70%-ot, akkor érdemes a régi vagy a nagyméretű leveleinket törölni / lementeni.

Itt jön a lehetőségek közé a Citromail egyik szolgáltatása, nevezetten a "Tárhely felszabadítás" funkció, melynek segítéségével több százas nagyságrendben törölhetjük leveleinket a beérkezés dátuma vagy éppen a levél mérete alapján.

Citromail tárhely felszabadítás

A funkció használatához:

 1. Keressük a fel a "Beállítások" oldalt és ott kattintsunk a "Tárhely felszabadítása" linkre
 2. Az újonnan megjelenő oldalon válaszuk ki a törlési feltételeket. A legrégebbi levelek szerint vagy pedig a méret alapján törölhetünk, illetve 100 és 1000 között választhatjuk ki a törlésre szánt levelek számát. (pl. Töröljük a legrégebbi 300 leveled.; Töröljük a 100 legnagyobb méretű leveled.)
 3. A mentés gomb megnyomásával a feltételnek megfelelő levelek törlésre kerülnek
 4. A megjelenő kérdésnél kattintsunk az „Igen” gombra, ezzel jóvá is hagytuk a törlést

Fontos tudni!

 • Az így törölt levelek nem kerülnek a szemetesbe, azok visszavonhatatlanul törlésre kerülnek
 • A funkció nemcsak a bejövő levelek közt töröl, hanem az összes létező mappára kiterjeszti a törlési feltételt

Mielőtt használnánk ezt az opciót érdemes elgondolkozni azon, hogy a kiválasztott törlési feltétel alapján biztosan nincs olyan emailünk, amire még szükségünk lehet, de egy ilyen csoportos törlés miatt elveszíthetjük.

Ha biztosabb módját választanánk a Citromail-es tárhely felszabadítására, akkor a következőképp járjunk el:

 1. Válasszuk ki a mappát, ahol törölni szeretnénk
 2. Rendezzük a listát a dátum szerint (legrégebbiek kerüljenek előre) vagy méret szerint (legnagyobbak kerüljenek előre)
 3. A sor elején lévő jelölőnégyzet segítségével jelöljük ki azokat a leveleket, amikre nincs szükségünk
 4. A törlés gombbal töröljük a kiválasztott leveleket
 5. Ismételjük a folyamatot, amíg a kívánt tárhely felhasználási adatot elérjük

Javaslat!

Érdemes az email mérete alapján törölni a leveleket, ugyanis ezek jóval nagyobb terültet foglalnak, mint a csatolmány nélküli, csak szöveget tartalmazó levelek.
Nem mellesleg az ilyen nagyméretű levelek csatolmányait könnyedén lementhetjük számítógépünkre, ahol minden bizonnyal nagyobb kapacitás áll rendelkezésre, így még búcsút sem kell inteni az adott dokumentumokra.