A Microsoft búcsút mond a Google Chatnek és a Facebook Chatnek

Az Outlook.com levelezőrendszert használók nemrégiben egy e-mailt kaptak a Microsofttól, melyben tudomásukra hozták, hogy a rendszerbe integrált Facebook Chatet és Google Chatet a Skype váltja fel.

Az okok

A Microsoft február 24-én küldte ki a levelet, melyben főként a Google Chattől való megválást indokolta. A Google nemrég úgy döntött, hogy a Google Talk nevű chat programot teljes egészében leváltja a 2013 májusában bemutatott Hangouts, mely azonban nem XMPP alapú üzenetküldő program. Az XMPP alapú program előnye az, hogy a szolgáltató csatlakoztathatja a saját programját a Google Talkkal, azaz nagyjából egységesíthetve integrálhatja az üzenetküldő programot a sajátjába. Ennek megszűnésével, illetve a Hangouts előtérbe kerülésével, az Outlook.com teljes mértékben lemond a Google Chatről, törölve azt saját felületéről.

Megszűnik a Google, Facebook chat az Outlook.com-on

A Facebookkal kapcsolatban ennél jóval kevesebb információt tartalmaz a levél, sejthető azonban, hogy ez a döntés annak köszönhető, hogy a Facebook is felhagy az XMPP alapú chat támogatásával. A változás április 30-tól történik, így az Outlook is ettől a naptól szünteti meg a Facebook Chat funkciót levelezőrendszerében.

A Skype egyeduralma

Azt nem tudni pontosan mikortól, de az Outlook.com-on beköszönt a Skype egyeduralma a chat programok terén. A Skype nagy előnye, hogy nemcsak szöveget, de hangot és videót is küldhet vele a felhasználó, mely fontos tulajdonság, hiszen az immár versenytárssá vált Hangouts is hasonló lehetőségeket kínál. A Microsoft már 2013 augusztusában integrálta a Skype-ot az Outlookba, így szerencsére a tesztidőszaknak vége, a program megbízhatóan használható, így azoknak sem kell ódzkodnia tőle, akik eddig esetleg nem ismerték, bár ez nehezen elképzelhető. A Microsoft szerint az emberek eddig is szívesebben használták a Skype-ot chatelési célokra, így a változás csak igen kis csoport számára lesz igazán mérvadó.

A végleges változás tehát mostanában várható, a Microsoft azonban továbbra is lehetőséget nyújt a frissítések, partnerek és különböző információk integrálására az Outlook rendszerbe a Facebookról és a Gmailről, a chatelést azonban már a Skype-ra korlátozza. Érdemes tehát megbarátkozniuk a Skype-pal azoknak, akik ezt eddig még nem tették meg, és az Outlook.com (korábban Hotmail) levelezőrendszerét használják.