Google Photos – A fotók új dimenziója

A Google májusban mutatta be legújabb alkalmazását, a Google Photos-t, melynek segítségével korlátlan mennyiségű képet és videót tárolhatunk anélkül, hogy terhelnénk a merevlemezt, vagy fizetnénk egy online tárhelyért.

Google Photos

A Google Photos lehetővé teszi, hogy korlátlan mennyiségben tároljunk képeket, melyek maximum 16 megapixelesek és maximum 1080p-s full HD felbontásúak. Az alkalmazás már önmagában is elég vonzó, de még csábítóbbá válik azzal, hogy a Google mindezt teljesen ingyen kínálja.

A Google Photos elérhető böngészőből, telefonon pedig iOS-en és Androidon is futtatható. A számítógépről feltöltött képek természetesen a mobilról is elérhetőek, ezen kívül pedig arra is van lehetőség, hogy a mobillal készített képek automatikus felkerüljenek a Google Photos-ba.

Új funkciók

A Google Photos-ba rengeteg hasznos funkciót építettek be, melyek mind időt és energiát spórolnak a felhasználónak. Az asztali gépes alkalmazásnál például, ha megnyitjuk a böngészőből a Google Photos-t, a képeket vagy mappákat elég csak áthúzni a böngészőbe, azok automatikusan feltöltődnek. Az alkalmazás az azonos képeket is szűri, így helyettünk tisztítja a tárhelyünket.

Google Photos

A Google Photos-ba egy okosabb keresőprogram is bekerült, mellyel kereshetünk tárgyakra, helyekre, de még színekre is, a funkció azonban még nem tökéletes, néhol igencsak félrecsúszik, de a Google dolgozik a fejlesztésen.

A képek kijelölése is egyszerűbbé vált, mely főként mobilon hasznos, a felhasználónak elég kijelölni egy képet, majd végighúznia az ujját azokon, amelyeket még ki szeretne jelölni, és kész is. Asztali gépen a shift gombot kell nyomva tartani, csak úgy, mint máskor.

Az Assistant funkció segít a hasonlóságok alapján rendezni a képeket, szerencsére azonban nem menti automatikusan a rendszerezést, mindig rákérdez a felhasználónál, hogy egyetért-e a rendszerrel, vagy sem. Az Assistant a mobil tárhelyét is monitorozza, és figyelmeztet, ha az telítődik, felajánlja a képek eltávolítását vagy feltöltését a Google Photos-ba.

A Google photos egy remek alkalmazás, mely felszabadítja a telefon tárhelyét, a képeket mégis mindig egy kattintásnyira tudhatjuk magunktól.