Google fiók teljes mentése

Bizonyára sokakkal előfordult már egy ingyenes levelezőrendszer használata során, hogy a több éves levelezéseit lementette volna, de nem tudta, hogy kell illetve egyáltalán lehetséges-e. A Google szolgáltatásait tekintve nem kell aggódniuk a felhasználóknak, ott ugyanis néhány lépésben tetszés szerint lementhetjük az adatainkat a következő szolgáltatásokból:
Gmail, Google naptár, Drive, Youtube, Könyvjelzők, Hangouts, Névjegyek, Voice, Google Play Könyvek. (A lista folyamatosan bővül)

A szolgáltatás használatához jelentkezzünk be Google fiókunkba, majd látogassunk el a https://www.google.com/settings/takeout címre.
Kattintsunk az Archívum létrehozása gombra majd válasszuk ki azokat a Google termékeket, ahonnan le szeretnénk tölteni az adatainkat. Nem kell aggódni, hogy ezzel minden olyan adatot letöltünk, ami nem is fontos számunkra, ugyanis az egyes Google szolgáltatások mellett az Edit link segítségével testre szabhatjuk, hogy mely adatokat kívánjuk menteni.
Például a Gmail esetén csak bizonyos címkék alá tartozó levelek kerüljenek mentésre vagy éppen a Google Driveból csak a kiválasztott mappák.

Google fiók teljes mentése

De nem csak saját biztonsági mentésre használhatjuk az adatok letöltése funkciót, hanem más rendszerekbe való exportálásra is. Példaként a Gmail levelezésünket az elterjedt MBOX formátumban menthetjük le, amit a Microsoft Outlook vagy éppen a  Mozilla Thunderbird levelezőprogram is kezel.
A többi Google termék esetén is mind-mind olyan kiterjesztésekkel találkozhatunk, amit az arra szakosodott népszerű programokkal megnyithatunk. Részletes leírást a mentési típusokról itt találunk