Gmail: visszavonhatjuk az elküldött leveleket?

Mindenkivel előfordul alkalmanként, hogy a Küldés gomb lenyomása után pár másodperccel döbben rá, hogy a levelet (még) nem kellett volna elküldenie. Vagy azonnal megbánja tartalmát, vagy rádöbben, hogy hiányzik egy csatolt fájl. Sajnos azonban ha az e-mail egyszer elment, nincs visszaút. Vagy mégis?

A Gmail Labs olyan kísérleti kiegészítők gyűjtőhelye, melyek még nem alkalmasak általános használatra, gyakorlatilag kísérleti fázisban vannak. Ezen kísérletek egyike a Küldés visszavonása (Undo send) mely lehetővé teszi az elküldött e-mail visszavonását.

A fogaskerék ikonra kattintva, a Beállítások menüpontban elérhető a Labs alpont. Itt számos kísérleti modul közül lehet válogatni, melyek többségének célja a levelezés és a levelezőrendszer használatának könnyebbé tétele. Itt keressük a Küldés visszavonása modult, mely egy kattintással engedélyezhető, és a változások mentését követően már használható is.

Gmail email visszavonás beállítás

A levél elküldését követően az oldal felső sávjában jelenik meg a visszavonási opció, mely azonban csupán a küldést követően körülbelül tizenöt másodpercig aktív. Ennyi az az idő, ameddig lehetőségünk van az azonnal megbánt, vagy éppen hiányos levelet visszavonni. Ezzel a funkcióval a levél nem törlődik, hanem azonnal visszaugrik a szerkesztőablak, így folytathatjuk az üzenet szerkesztését, kiegészíthetjük vagy törölhetjük azt.

Gmail email visszavonás

Fontos megjegyezni, hogy a Küldés visszavonása jelenleg kísérleti fázisban van, így bármikor meghibásodhat, eltűnhet a funkció, ezért érdemes csak többszöri áttekintés és átgondolás után elküldeni a leveleket, kiemelten ha hivatalos ügyekről van szó.