Az új Google Naptár alkalmazás bemutatása

A közelmúltban már beszámoltunk a frissített Gmail alkalmazásról, most pedig megnézzük a megjelenésben és funkcionalitásban is megújult Google Naptár alkalmazást. Még november elején mutatta be a Google a korszerűsített naptár főbb funkciót, azonban az alkalmazás mintegy két hete tölthető le Androidos (4.1+) telefonokra. A Play áruházban olvasható vélemények alapján vegyes fogadtatással debütált az új alkalmazás. Vannak, akik istenítik a teljesen új designt, mások pedig épp ellenkezőleg, átláthatatlannak tartják. De nézzük is milyen újdonságokat rejt az applikáció.

Új design

2014 nyarán jelentett be a Google a Meterial design névre keresztelt új formavilágot. Ennek keretében a vállalat csaknem összes termékét egy letisztultabb, egységesített megjelenéssé alakítják. A Material design formanyelvet már fellelhetjük az új, 5-ös Android oprendszerben, Goolge Driveban vagy éppen a Google Sheetben. Az formanyelvet követi az új Google Inbox alkalmazás, a Gmail de a nemrég bemutatott Naptár alkalmazás is.

Google Naptár új design

A korábbi Calendar verzióhoz képest, most sokkal inkább élményszerűen böngészhetünk az események közt. Az ütemezési nézetben egyes eseménytípusok alapján a Naptár egy odaillő képpel színesíti az adott bejegyzést, ha pedig helyszín is tartozik a bejegyzéshez, akkor arról készült fotóval vagy egy térkép beszúrással próbálja felhasználói élményt fokozni. Nem mellesleg ezáltal gyorsabban követhetjük a naptárbejegyzéseket.

Napi és heti nézet

A napi vagy heti nézet kiválasztásakor egyszerűen válthatunk a napi teendők listája között, így hamar megbizonyosodhatunk róla, mely napokon érünk rá.

Google Naptár havi nézet

Események létrehozása

Soha nem volt ilyen könnyű eseményeket létrehozni, ugyanis amint elkezdjük gépelni a program nevét, helyszínét, résztvevők listáját a Calendar egyből felajánlja a legvalószínűbb elemeket. Persze, hogy jól működjön, ahhoz használni kell az appot, az ugyanis figyeli szokásainkat, és azok alapján megpróbálja kitalálni a legmegfelelőbbet.

Automatikus események

Amikor egy foglalásról szóló levelet kapunk gmailes címünkre, akkor a rendszer automatikusan egy új bejegyzést hoz létre naptárunkban. Legyen szó repülőjegy, étterem, szóba vagy éppen koncertjegy visszaigazolásáról szóló levél.

Természetesen az adatokat a Google fiókunkban vannak tárolva, nem az adott készüléken, így használhatjuk egyszerre akár több mobil telefonról vagy tabletről, ha ugyan abba a fiókba vagyunk bejelentkezve, akkor a naptárbejegyzéseink automatikusan szinkronizálódnak.

Arról nincs információnk, hogy Google tervezi-e iOS eszközökre is bemutatni a Calendar appot, ugyanis az korábban nem volt elérhető. Vannak azonban alternatív programok az Apple iOS rendszert használóknak, amiken keresztül hozzáférhetnek Google Naptárhoz. Ilyen például a Sunrise Calendar.