Animált GIF-ek a Facebookon

A Facebook üzenőfal hamarosan sokkal mozgalmasabb lehet, hiszen a Facebook május óta támogatja az animált GIF-ek megosztását. Aki nem tudná, az animált GIF-ek olyan mozgó képek, melyek végtelenítve működnek, leggyakrabban az Imguron, a 9GAG-en, aTwitteren és a BuzzFeeden találkozhattunk velük, nemsokára azonban nagy eséllyel a Facebookot is elárasztják.

A változás

A Facebook sokáig kategorikusan elzárkózott a GIF-ek támogatásától, attól tartottak, hogy amennyiben támogatják ezeket, elárasztják majd az oldalt a rossz minőségű képek, májusban azonban megtört a jég. A hivatalos indoklás szerint szeretnék még kifejezőbbé tenni a Facebookot a felhasználók számára, erre pedig remek eszköz az animált GIF, mely nemcsak hatásos kifejezőeszköz, de sokkal élménydúsabbá teszi az üzenőfal böngészését. Természetesen, mint mindent, a Facebook először ezt a lehetőséget is csak bizonyos csoportok számára tette elérhetővé, jelenleg a magánszemélyek járnak jól, hiszen a szervezeti Facebook oldalak számára a funkció még nem elérhető.

GIF posztolása

Mozgó GIF-ek posztolása eddig is lehetséges volt, sokat kellett azonban trükközni a beágyazással, mire ez sikerült. Mostantól a GIF-ek megosztása legalább olyan egyszerű lesz, mint egy képé vagy szövegé.

Facebook GIF posztolás

Egy GIF posztolásához nem kell mást tenni, mint a GIF linkjét bemásolni az üzenőfalra. Ekkor a Facebook feldolgozza a link adatait, amikor ez megtörtént, maga a link ugyanúgy törölhető, mint eddig egy cikk vagy poszt megosztásakor, és saját szöveggel helyettesíthető. A kép közepén megjelenik majd a jól ismert körben a GIF felirat, melyre rákattintva az elkezd mozogni. Ezt a kört ki is lehet küszöbölni, ehhez a Facebook asztali gépes verziójában be kell menni a Beállítások menübe, majd a Videók fül alatt az Automatikus lejátszásra kattintani. Ha ezt bekapcsoljuk, a GIF automatikusan elindul, és nem jelenik meg a kis kör. A mobil verzióban ugyanez a Beállítások, Videók és Fotók menüpont alatt található.

Facebook GIF

A Facebook döntése, hogy támogatja a GIF-ek megosztását nem annyira hasznos, mint inkább szórakoztató lehetőséget biztosít a felhasználóknak arra, hogy könnyebben és kreatívabban fejezhessék ki magukat. Annyi biztos, hogy egyszer mindenkinek ki kell próbálni!

Címkék: