Windows 10 – Ki töltheti le ingyen?

A Microsoft nem rég jelentette be, hogy ebben az évben, július 29-én dobja piacra az új Windows 10-et, rögtön 7 féle verzióban, 111 nyelven, 190 országban, sokáig kérdés volt azonban, hogy kik számára lesz ingyenesen elérhető. Ebben a hónapban ez is kiderült, a Windows hivatalos közleményben tisztázta a helyzetet, így szerencsére egyetlen kérdés sem maradt.

A jogtiszta Windows

Jó hír, hogy a jogtiszta Windows 7/8-at futtató felhasználók számára a letöltés ingyenes lesz, és 1 éven át ingyen kapják a Windows 10-et. Amennyiben a gépen a 8.1-es verzió fut, a gép simán elboldogul majd a 10-es verzióval, a letöltésen kívül nincs szükség másra.

Azoknak, akik ennél régebbi Windowst futtatnak, egy-két dologra oda kell majd figyelniük. Szükség lesz 1 GHz-es vagy annál gyorsabb processzorra, 1 GB RAM vagy 2 GB RAM-ra, 16 GB-nyi szabad helyre a merevlemezen, MS DirectX9 grafikus kártyára, internetre és Microsoft fiókra. Szerencsére ezek közül a legtöbb kritériumnak már a Windows 7 telepítésekor is meg kell felelni, így nagy erőfeszítést nem igényel a dolog.

Arra is érdemes figyelni, hogy egy-két programot a Windows 10-be nem terveztek bele a fejlesztők, így a váltás során ezek eltűnnek. Az egyik legszembetűnőbb változás a Windows Media Center eltűnése, mely a 7-es, 8-as és 8.1-es verzióban is futott. A játékok közül csak a Fekete macska tűnik el, a Passziánsz és az Aknakereső szerencsére marad. Ezen kívül a Windows 10-ben nem lesz lehetőség a frissítések letöltésének elhalasztására, amint bekapcsoljuk a gépet, ezek automatikus letöltődnek.

Windows 10 előzetes

Windows XP, Vista és nem jogtiszta Windows

A Microsoft hivatalos tájékoztatása szerint azoknak is lesz lehetősége letölteni a Windows 10-et, akik jelenleg nem Windowst használnak, esetleg nem jogtiszta verziót, vagy az elavultnak számító Vistát és XP-t futtatják a gépen.

Nekik a Windows 10 hivatalos megjelenéséig, azaz Július 29-ig le kell tölteniük a Windows 10 Preview-t, amely egy előzetes verzió, így regisztrálnak a Windows Insider programba. A program résztvevői a tervek szerint hamarabb kapnak meg bizonyos frissítéseket és teszt alatt lévő funkciókat, mint a többi felhasználó, így teszteli majd a Microsoft, hogy melyik gépen hogyan fut a Windows 10.

A telepítés egy kicsit bonyolultabb a megszokottnál, illetve fontos hangsúlyozni, hogy ez egy teszt-verzió, így azok töltsék le, akik jól értenek a számítógépekhez, tehát anyu laptopjára nem érdemes föltenni. Annak is érdemes utána nézni, hogy az aktuális beállításaink közül mit tarthatunk meg, illetve a fájlvesztés kiküszöbölése érdekében mindenképp fontos biztonsági másolatot is készíteni.

A Windows 10 tehát július 29-én érkezik, és jelen állás szerint mindenki számára elérhető lesz, a régebbi vagy nem jogtiszta Windowst futtatók számára azonban kicsit bonyolultabb előkészületek szükségesek, mint a többieknek.