Innen próbáltak meg belépni a Freemail fiókunkba

A biztonság mindig elsődleges szempont, amennyiben egy internetes szolgáltatást veszünk igénybe. Kifejezetten igaz ez olyan esetekben, ahol a személyes adataink is megtalálhatók. Nincs ez másképp egy online postafiók használata során sem, ahol egyik felhasználó sem szeretné, ha illetéktelenek is hozzáférnének az elektronikus levelesládájukhoz.

Ugyan egy jelszó létrehozásakor a szolgáltató számos kritériumot szab a minél bonyolultabb jelszó alkalmazásához, de ez önmagában még nem garancia arra, hogy egy fiók feltörhetetlen legyen. Ha arra gyanakszunk, hogy más is hozzáfért a felhasználói fiókunkhoz, akkor feltétlen vizsgáljuk meg a szolgáltatás eseménynaplóját.

A nagy levelező szolgáltatók, közük a hazai Freemail is nyújt olyan lehetőséget, ahol a fiókunkhoz tartozó eseményeket ellenőrizhetjük.

Freemail eseménynapló megnyitása

  1. Lépjünk be a Freemail levelezőrendszerbe
  2. A bal oldali menüben válasszuk a "Beállítások" menüpontot
  3. A megjelenő almenüben kattintsunk az "Eseménynapló" hivatkozásra
Freemail eseménynapló megnyitása

Az eseményeket az elmúlt 30 napra visszamenőleg tekinthetjük meg. A következő öt eseménytípus kerül naplózásra, amiket tetszés szerint szűrhetünk is:

  • Belépés
  • Fiók
  • Biztonság
  • E-mail
  • Címtár

A "Belépés" kategória alatt vannak felsorolva mindazok a történések, amik a be-, illetve kijelentkezéseket, valamint a sikertelen bejelentkezéseket mutatják, az esemény pontos időpontjával együtt. Továbbá láthatjuk, mely országból történt az adott lépés és mi volt a hozzá tartozó IP cím.

Honnan tudom, hogy más is belépett a Freemail fiókomba?

A felhasználók általában nem emlékeznek a korábbi belépéseik pontos időpontjára, így elsőre csak az olyan bejegyzések lehetnek gyanúsak, amik egy másik országból történtek (ahol az adott időpontban biztos nem jártunk), illetve olyan időpontban, amikben szintén egyértelműen kijelenthetjük, hogy nem mi voltunk.

Ilyenkor a sikeres bejelentkezésekhez tartozó adatokat elemezzük. A sikertelen belépésre utaló bejegyzések önmagában nem adnak okot pánikra.

Hogyan zárjam ki a jogosulatlan belépőt?

Ha olyan bejegyzéseket látunk, ami arra utal, hogy más is sikeresen belépett a saját fiókunkba (tudtunk nélkül), akkor azonnal változtassunk jelszót.

Elővigyázatosság

Érdemes tehát időnként felkeresnünk az eseménynapló menüpontot, ahol a fiókunkhoz tartozó minden változtatás, legyen az egy címtár módosítás vagy éppen egy bejövő email, percre pontosan fel van tüntetve, legalábbis az elmúlt 30 napra visszamenőleg. Használjunk bonyolult, legalább 8 karakter hosszú, kis és nagybetűket, valamint számot is tartalmazó jelszót. Lehetőleg ugyan azt a jelszót ne használjuk különböző internetes szolgáltatásokhoz.